Καθήμενοι, από αριστ.: πρωτοπρεσβ. Θεόδωρος Ζήσης, η Α. Μακαριότης, o Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β’, ο καθηγητής Δογματικής Θεολογίας κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, ιερομόναχος Μικαέλι Μπρεγκβάντζε, ιερομόναχος Σεραφείμ (Ζήσης). Όρθιοι, από αριστερά: Ιεροδιάκονος Πέτρος, πρωτοπρεσβ. Συμεών, πρωτοπρεσβ. Πέτρος Χίρς, πρωτοπρεσβ. Ματθαίος Βουλκανέσκου, Μητροπολίτης επαρχίας Ζουκδίδι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος μητροπολίτης επαρχίας Αλαβέρτυ κ. Δαυΐδ, αρχιεπίσκοπος Στεφαντσμίνδα και Χέβι κ. Ιεγουδιέλι, μητροπολίτης Αχαλτσίχης και Ταο-Κλαρδζέτης κ. Θεόδωρος, πρωτοπρεσβ. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, πρωτοπρεσβ. Βησσαρίων]
Στο τέλος του περασμένου μηνός, συγκεκριμένα από 25 έως 28 Ιουλίου 2016, αντιπροσωπεία κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Γεωργίας και τον Μακαριώτατο Καθολικό-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία Β’, και έτυχε της θερμής φιλοξενίας αυτού. Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον πρωτοπρεσβύτερο και ομότιμο καθηγητή Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., π. Θεόδωρο Ζήση, τον καθηγητή Δογματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, τον πρωτοπρεσβύτερο και εφημέριο της ενορίας αγίου Νικολάου Μητροπόλεως Πατρών, π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, τον πρωτοπρεσβύτερο και εφημέριο της ενορίας Προφήτου Ηλιού, Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης, Μητροπόλεως Ιερισσού και Αγίου Όρους, π. Πέτρο Χίρς και τον πρωτοπρεσβύτερο και εφημέριο της ενορίας Παναγίας Οδηγήτριας, Λόφου Βώκου, Μητροπόλεως Πειραιώς, π. Ματθαίο Βουλκανέσκου.
Η αντιπροσωπεία είχε σημαντικές συναντήσεις με τους, αρμοδίους για διορθόδοξες υποθέσεις, ιεράρχες της Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, καθώς και με την Α. Μακαριότητα, τον Καθολικό -Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία Β’ ο οποίος φιλοφρόνως δέχθηκε στη θερινή κατοικία του και τίμησε τους προσκεκλημένους από την Ελλάδα, με αβραμιαία και θερμή φιλοξενία σε πνεύμα αδελφικής αγάπης και ειλικρινούς συνεργασίας, καθ’ όλο το διάστημα της πενθήμερης επισκέψεως.
Ο σκοπός της επισκέψεως ήταν διπλός: αφενός μεν να εκφράσει – εκ μέρους όλων των πιστών Ορθοδόξων χριστιανών στην Ελλάδα – την εγκάρδια ευγνωμοσύνη προς τον Πατριάρχη, την Ιεραρχία και τον πιστό λαό της αξιοσέβαστης και μαρτυρικής Εκκλησίας της Γεωργίας, για την Ομολογία τους της Ορθοδόξου Πίστεως έναντι της ανόδου – εν συνόδω – του συγκρητιστικού οικουμενισμού και, αφετέρου, να συμβουλευθεί και να έχει κατ’ ιδίαν συζήτηση με την Α. Μακαριότητα τον Πατριάρχη Γεωργίας και τους Ιεράρχες, σχετικά με την ενδεδειγμένη απάντηση στην ανορθόδοξη «Σύνοδο της Κρήτης».
Ειδικότερα, χαιρετίστηκε η πιστή προσήλωση της Εκκλησίας της Γεωργίας στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, όπως αποδεικνύεται από την σταθερή απόφασή της να αποχωρήσει εδώ και είκοσι χρόνια και να μείνει μακριά από το λεγόμενο «Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών», αυτό το συγκρητιστικό-οικουμενιστικό και εν πολλοίς προτεσταντικό στην επιρροή του Σώμα - μια απόφαση-υπόδειγμα για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Επιπλέον, η πιστότητα αυτή έγινε περισσότερο πρόδηλη με την στάση που τήρησε η Εκκλησία της Γεωργίας, ως προς τα κείμενα και την όλη διοργάνωση της ατυχώς αυτοαποκαλούμενης «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο και δεν ήταν παρά μια περιορισμένης αντιπροσωπευτικότητας επισκοπική διάσκεψη, μικρής μερίδας επισκόπων, οι οποίοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ήμισυ του πληρώματος των Ορθοδόξων πιστών.
Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν στα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από την καινοτόμο και ανορθόδοξη «Σύνοδο της Κρήτης», αλλά και στην απαραίτητη απάντηση σ’ αυτήν επί τη βάσει των δογμάτων και των Κανόνων της Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία των κληρικών υπογράμμισε την ανάγκη για μια ξεκάθαρη απόρριψη τόσον της μεθοδολογίας, όσον και της όλης διοργάνωσης της Συνόδου και των καινοτόμων και ανορθοδόξων κειμένων, τα οποία υιοθετήθηκαν στο πλαίσιό της, ενώ επίσης τονίστηκε η ανάγκη για διοργάνωση μιας νέας Ορθοδόξου Συνόδου, ως έμπρακτη απάντηση.
Ο Πατριάρχης Γεωργίας, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες του και εκθείασε την αγάπη και αφοσίωσή τους στην Εκκλησία και την Πίστη, τους διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν πολλές εκκλησίες, αλλά μόνον μία Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία …και, πρόσθεσε, ότι «αυτός και η Ιερά Σύνοδος «θα εργαστούν για την ενότητα όλων των Ορθοδόξων, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον επί τη βάσει της άπαξ παραδοθείσας Πίστεως». Από την πλευρά τους οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Γεωργίας στις πανορθόδοξες συνόδους, μητροπολίτες, Ζουκδίδι, Γεράσιμος και, Ακαλτσίχης Θεόδωρος, υπογράμμισαν την προσήλωση της Εκκλησίας τους στην προ-συνοδική απόρριψη των ανορθοδόξων Κειμένων της Συνόδου, με τίτλο «Το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού» και «Οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο». Επιπλέον, τόσον ο Πατριάρχης όσον και οι Μητροπολίτες δήλωσαν ότι τα Κείμενα της Συνόδου θα μεταφραστούν στη Γεωργιανή γλώσσα, θα εξεταστούν και πρόκειται να εκδοθεί επίσημη απάντηση, μετά από τη γενική συνεδρίαση της Ιεραρχίας τους, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σε γενικές γραμμές, τόσο οι φιλοξενούμενοι κληρικοί όσο και οι οικοδεσπότες αδελφοί τους, βρήκαν κοινό έδαφος και ομοφρόνως τοποθετήθηκαν σε όλα τα ζητήματα πίστεως, εν σχέσει προς το Δόγμα της Εκκλησίας και τα όρια Αυτής. Συμφώνησαν δε στην ανάγκη να συνεχιστεί αδιάπτωτος ο αγώνας, για την Ορθόδοξη Ομολογία Πίστεως, εν όψει της εξάπλωσης του συγκρητιστικού οικουμενισμού. Έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση να εξακολουθήσουν τη συνεργασία τους προς αυτήν την κατεύθυνση, στο άμεσο μέλλον.
Εκτός από τις προαναφερθείσες συναντήσεις και διαβουλεύσεις, προσφέρθηκε αφειδώς στους επισκέπτες κληρικούς από την Ελλάδα, μια εξαιρετική φιλοξενία, για την οποία τόσο φημίζεται ο λαός της Γεωργίας, περιλαμβάνοντας ένα πλήρες πρόγραμμα επισκέψεων σε ιστορικούς προσκυνηματικούς τόπους της σεβασμίας Εκκλησίας της Γεωργίας.
SEE: http://aktines.blogspot.gr/2016/08/blog-post_75.ht...
Το φωτορεπορτάζ της επισκέψεως έχει ως εξής:
Please be kind, lest your comment go the way of Babylon.